Fräsning i rostfritt stål – så går det till

Fräsning i rostfritt stål görs med skärvätska. Eftersom rostfritt är ett så kallat nötande material, så krävs en blöt komponent för att man ska kunna skära i det utan att sabotera materialet. Även mjukare material som aluminium och stål med låg kokhalt behöver blöt bearbetning, för att bortförseln av spån och flisor ska vara så effektiv som möjligt, vilket minimerar skador på materialen. Vissa menar dock att den blöta bearbetningen sker i för stor utsträckning och att torrfräsning faktiskt fungerar bra också på mjuka och nötande material.

Fräsning är, kort sammanfattat, skärande bearbetning av material. De flesta material kan fräsas, från hårdmetaller till sten och tänder m.m. Den skärande processen genomförs med roterande verktyg som kan ha en eller flera rader av skärtänder eller vändskär. En generell regel är att skärmaterialet måste vara hårdare än det material som ska skäras. Den hårdaste fräsen har en borr av diamant!

Man brukar dela in fräsverktyg i olika kategorier baserat på form, antalet tänder och avståndet mellan dem, diameter och vilket system man använder för fasthållning av verktyget i fräsmaskinen. En fräs kan plan- och profilfräsa, borra, ta hål, försänka, spåra och gänga material. Det finns idag också än mer avancerade fleroperationsmaskiner där fräsning av olika material endast är en av maskinens förmågor.

 

Fräsningens historia

Fräsning i rostfritt stål sker idag med avancerade maskiner och alla kanter, hål och andra egenskaper på de färdiga produkterna är precisa och perfekta. Förr i tiden gick ”fräsningen” ut på att man filade till de olika materialen med fil för hand. Denna fil blev så småningom roterande och under 1800-talets mitt började de första fräsmaskinerna dyka upp. I Sverige var det Köpings Mekaniska Verkstad som producerade den första fräsmaskinen, den såldes till Husqvarna Gevärsfaktori år 1868-69.

Kamstyrningen av fräsmaskiner introducerades på 1940-talet, vilket gjorde maskinverktygens kontroll betydligt effektivare. CNC-styrningen dök upp på 1970-talet, vilket underlättade arbetet med fräsning av olika material ytterligare och idag är i stort sett alla fräsmaskiner CNC-styrda.

 

Rostfritt stål är populärt i våra kök

Rostfritt stål blir mer och mer populärt i heminredning, och inom vissa koncept, som t ex diskbänkar, har det rostfria stålet haft ett rejält uppsving de senaste åren. Idag är rostfritt stål också vanligt ibland andra vitvaror, kyl och frys, diskmaskin, mikrovågsugn, kaffekokare och brödrost m.m. För att ta fram dessa diskbänkar och andra produkter till hemmen runt om i Sverige, och resten av världen, så måste det rostfria stålet fräsas.

 

Diskbänk i rostfritt stål

Diskbänkar i rostfritt stål framställs via en rad olika processer, däribland fräsning. När man köper en diskbänk i rostfritt stål för att ha i sitt kök så kan det vara bra att välja en med borstad yta. Väljer man en blankpolerad diskbänk är det väldigt lätt att repa den och hållbarheten minskar. Rostfritt stål är generellt ett känsligt material, oavsett vilken ytbehandling man ger det, så väljer man en diskbänk i rostfritt får man acceptera att den förr eller senare kommer att repas.

 

 

0371 webb & reklam AB

Burserydsvägen 38

333 32 Smålandsstenar

0371-319 00

0371-319 85

 

Kontakta oss »

 

 

Aktuellt

 

2019-02-04

Smartare butiksinredning med metallersättning

Det kan bli smartare butiksinredning med metallersättning som är plast som kan användas istället för metall.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-12-06

Bättre fräsning i metall med uppdaterade fräsmaskiner

Man får bättre fräsning i metall med hjälp av fräsningsmaskiner som uppdateras och underhålls på rätt sätt i rätt tid, detta är särskilt viktigt vid cnc fräsning.

 

Läs mer »

 

 
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
0371-319 00
www.frasning.se